بررسی دلایل خرابی پمپ آب شناور، به مصرفکنندگان این تجهیزات کمک میکند تا استفاده بهینهتری از آنها داشته باشند و از راندمان بیشتری برخوردار شوند. همانگونه که میدانید، این پمپها به وسیله یک الکتروموتور داخل محفظه ضدآب قرار میگیرند و وظیفه اصلی آنها آبکشی و پمپاژ سیالات تمیز از عمقهای زیرین است. در این مطلب، به علل خرابی پمپهای آب شناور و راههای برطرف کردن آنها میپردازیم.
دلایل خرابی پمپ شناور و ترفندهای پیشگیرانه
تمامی پمپ های آب صنعتی ممکن است گاهی در عملکرد خود دچار نوساناتی شوند و روند کار را با مشکل روبرو کنند. پمپهای شناور نیز از این قاعده مستثنی نیستند. کسب اطلاعات کافی از اختلالات احتمالی، به شما کمک میکند تا تسلط مورد نیاز را بر روی این تجهیزات داشته باشید و در صورت بروز هر مشکلی، بتوانید به سرعت آن را برطرف نمایید. از طرف دیگر، دانستن ترفندهای پیشگیرانه از بروز مشکل، میتواند از صرف هزینههای تعمیر و تعویض قطعات جلوگیری نماید.
بیشتر بخوانید: نکات مهم درباره نگهداری الکترو پمپ ها
بار اضافی روی موتور
یکی از دلایل خرابی پمپ آب شناور، بار اضافی روی آن میباشد. این مسئله به عوامل گوناگونی بستگی دارد که عبارتند از:
- افزایش فشار در شبکه تأمین
- استفاده از لولهها یا قطعات نامناسب و فرسوده
- اندازهگیری نادرست و یا نامناسب تجهیزات جانبی مانند سوئیچها و شیرها
- وجود چرخشهای ناخواسته در مخزن آب
- تراکم ذرات جامد در مایع
- ناهمواریها در سطح آب
تمامی این عوامل میتوانند منجر به بروز بار اضافی شوند که در پی آن، با کاهش کارایی، نقص در انتقال جریان هوا، فرسایش قطعات، افزایش فشار و دمای پمپ مواجه خواهید شد. جهت پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی، راهکارهایی که در زیر به آنها اشاره میکنیم را دنبال کنید:
- تنظیم فشار شبکه تأمین آب
- فیلتر کردن مایعات
- بررسی و تنظیم سطح مخزن
- کالیبراسیون تجهیزات جانبی
ضعف در سیم کشی
در راستای بررسی دلایل خرابی پمپ آب شناور، لازم است اشارهای به ضعف در سیمکشی موتور این تجهیزات داشته باشم. اتصال یا نصب سیمها به صورت نادرست و استفاده از متریال بیکیفیت، بهکارگیری سیمهای نامناسب از لحاظ اندازه و جنس، اعمال فشار روی سیمها و کشش آنها، میتواند سبب بروز اختلالات و خطرات جدی مانند برقگرفتگی، آتشسوزی، و یا خرابی دستگاههای الکتریکی شود. همچنین، سیمکشی ضعیف، مصرف انرژی را افزایش میدهد. به همین منظور، و جهت جلوگیری از این اتفاقات، لازم است توجه کافی در انتخاب و استفاده از سیمهای مناسب داشته باشید و با رعایت استانداردها و دستورالعملهای تولیدکننده، عملکرد بهینه این سیستمها را تضمین کنید.
نوسانات برق
یکی از دیگر دلایل خرابی پمپ آب شناور، جریان الکتریسیته همراه با نوسان است. نکته مهمی که در این رابطه باید بدانید این است که نوسانات برق، تأثیرات مخرب و جدی بر عملکرد پمپهای شناور میگذارند. تغییرات ناگهانی در جریان برق، سبب بروز مشکلاتی در سیستم الکتریکی پمپ میشود. پس، تا حد امکان، برای پیشگیری از این مسئله، از جریان برق مطمئن شوید و نوسانات آن را، که ممکن است در اثر استفاده از تجهیزات الکتریکی بیکیفیت باشد، برطرف نمایید. همچنین تجهیزات حفاظتی مانند ولتاژسنجها، استابلایزرها و سیستمهای محافظتی الکتریکی را به کار گیرید.
خرابی بلبرینگهای پمپ شناور
بروز مشکل و یا خرابی بلبرینگهای پمپ شناور، تأثیرات منفی روی عملکرد این تجهیزات میگذارد. همانگونه که میدانید، به طور معمول از بلبرینگها جهت حمایت و رانش کامواها و شفت داخل پمپ استفاده میشود. از دلایل خرابی بلبرینگها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فرسایش و سایش
- ترکخوردگی
- عدم نگهداری و تعمیرات به صورت منظم
- نشت مواد آلوده
- ورود آب
- نفوذ گردوغبار و ذرات جامد
- تغییرات در دما و فشار
- استفاده از گریس نامناسب
خرابی بلبرینگها معمولاً با علائمی مانند صداهای غیرعادی، لرزشهای نامتعارف، گرمای زیاد و کاهش چشمگیر عملکرد پمپ همراه است. جهت جلوگیری از این مشکل، لازم است نگهداری و سرویسهای دورهای پمپها را به صورت منظم انجام دهید. همچنین، در صورت نیاز به تعویض بلبرینگ، از اجناس با کیفیت از برندهای قابل اطمینان استفاده نمایید.
هواگیری نامناسب پمپ
یکی از دلایل خرابی پمپ آب شناور هوا گیری پمپ است. هواگیری پمپ در صورتی اتفاق میافتد که هوا وارد سیستم شود و در مسیر جریان آب یا داخل محفظه پمپ گیر بیفتد. این مسئله، سبب کاهش فشار، افزایش نوسانات فشار، افت کارایی، و در برخی موارد، خرابی پمپ میشود. به طور کلی، از مهمترین دلایلی که سبب هواگیری پمپ آب میشوند، میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- نشتی در اتصالات
- کمبود آب در منبع تغذیه
- اشکال در شیر یکطرفه
- نصب نامناسب پمپ
به منظور پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی، لازم است تعمیرات و سرویسهای دورهای را به طور منظم انجام دهید. همچنین، دقت کافی بر روی انتخاب و نصب قطعات با کیفیت داشته باشید.
آمپر کشیدن پمپ شناور
متاسفانه ما در سراسر کشور با مشکل عدم ثبات جریان برق تکفاز و سهفاز روبرو هستیم. این مسئله خود یکی از دلایل بروز اختلال در عملکرد پمپهای شناور است. به میزان مصرف انرژی الکتریکی پمپ، در اصطلاح امپر کشی پمپ میگویند که مصرف بیش از حد انرژی و افزایش هزینهها را نیز به همراه دارد. میزان آمپر کشی به عوامل گوناگونی مانند مواردی که در زیر عنوان میکنیم، مرتبط است:
- ابعاد و مشخصات فیزیکی پمپ
- مقدار و فشار آب مورد پمپاژ
- ویژگیهای تکنیکی موتور الکتریکی
- شرایط محیطی
برای جلوگیری از آمپر کشی و کاهش هزینههای مصرف انرژی، لازم است تعمیرات دورهای را به شکل منظم انجام دهید. همچنین در بهکارگیری تجهیزات، دقت داشته باشید که نوع با کیفیت و مرغوب آنها را تهیه نمایید. در همین راستا، استفاده از تکنولوژیهای مدرن و بهرهگیری از سیستمهای مدیریت انرژی میتواند در کاهش مصرف انرژی و آمپر کشی توسط پمپ شناور نقش داشته باشد و در نتیجه هزینههای عملیاتی را کاهش دهد.
در این نوشته سعی داشتیم که تمامی دلایل خرابی پمپ آب شناور را مرور کنیم و ترفندهای پیشگیری و یا رفع آنها را نیز به شما ارائه دهیم. دانستن و بهکارگیری این نکات، بهطور قطع میتواند راندمان این تجهیزات را افزایش دهد و منجر به کاهش هزینههای تعمیر و یا تعویض آنها شود.