یکی از مشکلات رایج در تجهیزات آبرسان، نشتی پمپ آب خانگی است. شاید در ابتدای مواجه شدن با این مسئله، آن را مشکل نهچندان مهمی فرض کنید، اما این اتفاق میتواند به مرور، سبب بروز مشکلات جدیتری در قطعات داخلی پمپ و در نهایت، پمپاژ آب به شکل نامطلوبی شود. از طرف دیگر، نشتی و یا چکهچکه کردن پمپ آب خانگی، سبب هدر رفتن آب و افزایش هزینهها میشود. در این نوشته، به علل مختلف پیشآمد نشتی آب و همچنین راهکارهای رفع آن میپردازیم.
دلایل نشتی پمپ آب خانگی
به طور کلی نشتی پمپ آب خانگی به 4 دلیل اصلی بستگی دارد که در ادامه این دلایل را با هم مرور می کنیم.
1. خرابی واشر، کاسه نمد یا سیل مکانیکی
سیستمهای آببندی متفاوتی در پمپهای آب استفاده میشود. سیل مکانیکی و واشر, تجهیزاتی هستند که به منظور آببندی اتصالات پمپ مورد استفاده قرار میگیرند. به مرور زمان و با توجه به کاربرد مداوم, آببندها و این قطعات, طبیعتاً فرسوده میشوند که این فرسودگی, سبب بروز نشتی پمپ آب خانگی میگردد.
2. خرابی اتصالات
اتصالاتی که وظیفه متصل کردن لولهها به پمپ را بر عهده دارند، ممکن است به دلایلی همچون سفت شدن بیش از حد استاندارد، خوردگی یا استفاده از واشرهای نامناسب باعث ایجاد نشتی شوند. همچنین، احتمال دارد لولههای متصل به ورودی و خروجی پمپ بهطور نادرست نصب شوند یا نوار تفلون به میزان کافی یا بیشازحد استفاده شده باشد. این عوامل میتوانند موجب نشتی از درزهای اتصالات پمپ آب شوند.
3. نصب نادرست پمپ
هنگام نصب پمپها، باید توجه داشته باشید که این فرایند بهطور صحیح انجام گیرد. نصب نادرست، سبب ایجاد تنش در اتصالات میگردد و در نهایت، این مسئله به بروز نشتی پمپ آب خانگی منجر میشود. هنگامی که مکان و سطح نگهدارنده پمپ به اشتباه انتخاب شود، با گذر زمان و کارکرد، و ایجاد فشار به اتصالات، تنشهای اضافی به آن اعمال میشود. این تنشها، ترکخوردگی یا شکستن اتصالات را بههمراه دارد که در نهایت، از درزهای بهوجود آمده، نشتی آب رخ میدهد.
بیشتر بخوانید: آموزش نصب پمپ آب خانگی مخزن دار و بدون مخزن
4. .کاویتاسیون در پمپ
از دیگر علل بروز خوردگی قسمتهای مختلف پمپ که نشتی در پمپ آب خانگی را به همراه دارد، پدیده کاویتاسیون است. کاویتاسیون زمانی رخ میدهد که حبابهای بخار در آب شکل میگیرند و سپس در اثر فشار شکسته میشوند. این امر باعث ترک خوردن، سوراخ شدن و در نهایت نشتی آب میشود.
نشانه های بروز نشتی در پمپ آب
هنگامی که پمپ با مشکل نشتی مواجه میشود، علائمی در آن مشاهده میشود که نشانگر بروز این مشکل است. اگر هر یک از نشانههای زیر را مشاهده کردید، باید در اسرع وقت اقدام به تعمیر پمپ کنید.
- کاهش فشار آب ساختمان
- مشاهده رطوبت و قطرات آب در اطراف پمپ
- روشن و خاموش شدن پمپ به طور مکرر
- وجود هوا و حباب در خروجی شیر آب
- بالا رفتن مصرف برق
بیشتر بخوانید: 5 دلیل قطع و وصل شدن مکرر پمپ آب
راه حل هایی برای رفع نشتی پمپ آب خانگی
حال که با دلایل و نشانههای نشتی پمپ آب آشنا شدیم، بهتر است مروری بر راهکارهای حل این مشکل داشته باشیم.
- تعویض کاسه نمد و یا واشر پمپ: در بالا نشانههایی که احتمال بروز مشکل در این قطعات بود را بررسی نمودیم. پس از مشاهده و بررسی پمپ، اگر متوجه مشکلاتی مانند فرسودگی در آببندی شدید، باید قطعات آن را تعویض نمایید.
- بررسی و محکم کردن اتصالات: اگر متوجه نشتی از اتصالات شدید، آنها را مورد بررسی قرار دهید. از سفتی اتصالات مطمئن شوید، همچنین به مقدار نوار تفلون توجه کنید و از میزان استاندارد آن اطمینان حاصل نمایید. به طور کلی نشتی در پمپ آب خانگی مرتبط با پنجراهی، کلید اتومات و منبع انبساط، مانومتر و شیر یکطرفه است، آنها را با دقت بررسی کنید.
- اطمینان از نصب صحیح پمپ: مجدداً نصب پمپ را بررسی نمایید، اگر در این رابطه از یک متخصص کمک بگیرید، بهتر است.
- توجه به فشار آب کافی در ورودی پمپ: به منظور جلوگیری از کاویتاسیون که نشتی آب در پی آن رخ میدهد، لازم است در ورودی مکش پمپ فشار کافی وجود داشته باشد. بهتر است مخزن را در سطحی مرتفعتر از پمپ قرار دهید.
نشتی پمپ آب خانگی یکی از مشکلات رایج در این تجهیزات است، به همین دلیل آشنایی با علل و راهکارهای برطرف کردن آن امری ضروری میباشد. هدف از این نوشته، اطلاعرسانی در این رابطه است. امیدوارم که اطلاعات مناسبی با مطالعه آن کسب کرده باشید.