فرایند نگهداری از پمپ های صنعتی امری ضروری در حفظ کیفیت این دستگاه ها می باشد. به طور کلی توجه به نکات مختلف از تمامی جهات در هر وسیله ای که کاربرد صنعتی دارد، الزامی است. در ادامه این مطلب به اهمیت مراقبت از پمپ ها و دلایل رایج بروز مشکل در آن ها می پردازیم. همچنین به شرح بررسی های دورهای جهت نگهداری از پمپ های صنعتی پرداخته ایم.
اهمیت نگهداری از پمپ های صنعتی
مانند هر وسیله مکانیکی دیگری، نگهداری از پمپ های صنعتی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مراقبت از این دستگاه ها از جهات مختلفی تاثیر مثبتی بر روند کار در صنایع دارد که در ادامه به شرح آن می پردازیم.
1. افزایش عمر مفید
یکی از پارامتر های مهم و تأثیرگذار در راستای نگهداری از پمپ های صنعتی، افزایش عمر مفید آن ها می باشد که طبعا نقش پررنگی در کاهش هزینه های تعمیر و یا تعویض قطعات آن ها ایفا خواهد کرد.
2.کارایی بهتر
طبیعتاً پمپهایی که به طور منظم و دوره ای از هر لحاظ مورد بررسی قرار می گیرند، بهترین عملکرد و کارایی را به همراه خواهند داشت. در نتیجه، این مسئله به عدم اتلاف انرژی نیز منجر خواهد شد.
3. کاهش خرابی و نیاز به تعمیرات
با مراقبت های اصولی و صحیح می توان از خرابی های احتمالی جلوگیری نمود. آسیب به این دستگاه ها نه تنها هزینه های تعمیر را به همراه دارد بلکه در روند کار نیز اختلال به وجود می آورد.
4. افزایش سطح ایمنی
نگهداری پمپ های صنعتی می تواند به افزایش سطح ایمنی و پایداری سیستم های صنعتی کمک کند و خطرات ناشی از خرابی های ناگهانی را به طور ملموسی کاهش دهد.
دلایل رایج خرابی پمپ های صنعتی
خرابی پمپهای صنعتی به دلایل گوناگونی بستگی دارد که می توان با آگاهی تا حد امکان از بروز آن ها پیشگیری نمود.
- نگهداری نامناسب که شامل عدم بازرسی دوره ای از عملکرد پمپ و وضعیت قطعات می باشد.
- قرار دادن پمپ در محیط هایی با شرایط نامناسب مانند رطوبت، گرد و غبار و دمای بالا منجر به فرسایش و خرابی آن ها می شود.
- گاهی وقت ها همه شرایط در جهت نگهداری از پمپ های صنعتی فراهم است و مشکل اصلی در تولید دستگاه می باشد. نکته مهم که در اینجا لازم است به آن اشاره داشته باشیم تهیه پمپ صنعتی از برندهای معتبری مانند پمپ ویلو میباشد.
- عدم استفاده از قطعات اورجینال جهت تعمیر و نگهداری از پمپ های صنعتی یکی از علل شایع در خرابی این دستگاه ها می باشد. قطعه های بی کیفیت می توانند به صورت سلسله ای به دیگر بخش های پمپ آسیب وارد کنند.
- یکی از دلایلی که ممکن است کمتر به آن توجه شود و از طرفی بسیار حائز اهمیت و تاثیر گذار می باشد، عدم آموزش به کاربران است. در راستای مراقبت و نگهداری از پمپهای صنعتی، در صورتی که کاربران دانش کافی نداشته باشند، این موضوع به خرابی و آسیب های جدی دستگاه منجر خواهد شد.
بازرسی های پیشگیرانه جهت نگهداری از پمپ های صنعتی
به طور کلی و در جهت مراقبت از پمپ های صنعتی، بررسی های لازم باید به صورت روتین، سه ماهه و سالیانه صورت گیرد. در صورتی که این پروسه ها با دقت انجام شوند، می توان اطمینان حاصل کرد که این دستگاه ها به طور ناگهانی از کار نخواهند افتاد و در روند کار اختلال به وجود نخواهد آمد.
بازرسی های روتین
- بررسی یاتاقان ها از جهت ارتعاش، دما و نویز غیرعادی.
- چک کردن نشتی محفظه آب بند پمپ.
- بازرسی روغن نمای بیرینگ ها از لحاظ سطح و شرایط روغن.
- بررسی فشار خروجی پمپ.
- دقت به نشتی یکینگ و تنظیم آن در صورت بیشتر بودن از حد مجاز.
- چک کردن میزان ارتعاش پمپ.
- توجه به دمای مناسب.
- بررسی کردن نشتی و لوله کشی.
پارامترهای چک کردن پمپ به صورت سه ماهه
- جهت اطمینان از محکم بودن پیچ های فونداسیون و پایه های موتور در دوره سه ماهه، آنها را چک کنید.
- آب بند مکانیکی را بررسی کرده و در صورت لزوم آن را تعویض نمایید.
- به طور معمول هر سه ماه یک بار و بعد از 2000 ساعت کارکرد باید روغن موتور پمپ تعویض گردد. اگر پمپ در شرایط نامطلوب قرار گیرد که روغن آن زودتر آلوده شود حتما آن را زودتر از موعد ذکر شده تعویض کنید.
- محورها را به جهت هم راستا بودن چک کرده و در صورت نیاز آنها را تنظیم نمایید.
بررسی های سالیانه جهت نگهداری از پمپ های صنعتی
- توان مصرفی موتور در دوره سالیانه باید مورد بازرسی قرار گیرد.
- چک کردن دبی پمپ و دقت به فشار آن نیز از جمله اقدامات لازم در مراقبت از پمپ های صنعتی است.
تمام آنچه در این مقاله عنوان شده، از اهمیت نگهداری پمپ های صنعتی تا بررسی پارامترهای مهم در مراقبت از آن ها، می تواند عوامل تاثیرگذار در حفظ عملکرد این دستگاه ها باشد. هدف ما از بیان تمامی این نکات، آگاهی دادن به کاربران پمپ های صنعتی بوده که امیدواریم با مطالعه آن اطلاعات کافی کسب نمایند.