پروسه نگهداری الکترو پمپ باید به صورت دقیق و دوره منظم انجام شود. این امر تأثیر بسزایی در عملکرد بهینه دستگاه دارد و می تواند نقش پررنگی در کاهش هزینه ها جهت تعمیر و یا تعویض قطعات ایفا کند. در ادامه به شرح بیشتری از اهمیت نگهداری پمپ ها پرداخته ایم و همچنین مشکلات احتمالی این دستگاه و دورههای بازرسی از آنها را مورد بررسی قرار داده ایم.
اهمیت نگهداری الکترو پمپ ها
مانند هر وسیله مکانیکی، نگهداری از الکترو پمپ ها نیز امری ضروری است. این فرایند می تواند تأثیر بسزایی در عملکرد دستگاه داشته باشد. در ادامه به شرح اهمیت این مسئله بیشتر می پردازیم.
افزایش طول عمر دستگاه
نگهداری منظم و صحیح از الکترو پمپ ها می تواند عمر مفید دستگاه را به طور قابل توجهی افزایش دهد. با انجام تعمیرات دوره ای و سرویس های منظم، از فرسایش و خرابی زودرس پمپ جلوگیری می شود.
کاهش هزینه های تعمیرات با نگهداری صحیح الکترو پمپ
پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. با نگهداری مناسب، مشکلات کوچک قبل از تبدیل شدن به مشکلات بزرگ و پرهزینه شناسایی و برطرف می شوند. این امر می تواند هزینه های تعمیرات سنگین را به طور چشم گیری کاهش دهد.
بهبود عملکرد و کارایی
بررسی منظم باعث حفظ کارایی و عملکرد بهینه الکترو پمپ می شود. تمیزکاری، تنظیم و تعویض قطعات فرسوده به موقع، عملکرد دستگاه را در سطح بالایی نگه می دارد.
جلوگیری از توقف غیرمنتظره کار
نگهداری از الکترو پمپ ها، احتمال خرابی ناگهانی و توقف کار دستگاه را به حداقل می رساند. این امر به ویژه در مواقع حساس و در شرایطی که نیاز به عملکرد مداوم پمپ دارید، حائز اهمیت می شود.
افزایش ایمنی با نگهداری الکترو پمپ
با بازرسی های دوره ای می توان مشکلات ایمنی را شناسایی کرده و از وقوع حوادث و آسیب های جدی جلوگیری کرد.
دسته بندی مشکلات پمپ ها
قبل از هر چیز بهتر است نگاهی به مشکلات احتمالی که ممکن است پمپ ها را درگیر کند، داشته باشیم. به طور کلی این مشکلات به دو دسته هیدرولیکی و مکانیکی تقسیم می شوند.
مشکلات هیدرولیکی
هنگامی که مشکل هیدرولیکی برای پمپ ایجاد شود، ممکن است قدرت اولیه را نداشته باشد. به عنوان مثال، مایع را از ورودی دریافت می کند اما در خروجی تحویل نمی دهد. همچنین ممکن است با توجه به عملکرد دستگاه متوجه شوید که از ظرفیت متناسب با کار شما برخوردار نیست. این خلل میتواند شامل فشار ناکافی پمپ باشد.
مشکلات مکانیکی
مشکلات مکانیکی به طور متفاوت از نوع هیدرولیکی خود را نشان می دهند و معمولاً محفظه های آب بندی و یاتاقان ها را درگیر می کنند. زمانی که متوجه شدید پمپ بیش از اندازه استاندارد انرژی مصرف می کند، اطمینان حاصل کنید که دچار مشکل مکانیکی شده است. این امر می تواند همراه با سر و صدای ناشی از شکستگی قطعه ای در دستگاه باشد. همچنین، افزایش سایش در قطعات متحرک پمپ از دیگر علائم بروز مشکل است.
پارامترهای مهم در نگهداری الکترو پمپ ها
حال که با اهمیت نگهداری الکترو پمپ و مشکلات احتمالی آن آشنا شدیم، به بررسی نکات مهم مرتبط با نگهداری از این دستگاه خواهیم پرداخت. همه راهکارها باید به صورت دوره ای منظم انجام گیرد.
- هر گونه اختلال در عملکرد پمپ مانند تغییر در صدای آن هنگام کار، نشت محفظه آب بندی و تغییر ناگهانی دمای بلبرینگ ها باید ثبت و به متخصص این امر گزارش شود.
- به طور منظم باید عمل چک کردن فشارسنج ها، دبی سنج ها و ارتعاشات انجام شود. با این عملکرد و ثبت آن، با توجه به ظرفیت فعلی، فشار، مصرف برق و یا سطح ارتعاش مشخص می شود که آیا اعداد در محدوده استاندارد قرار دارند یا خیر. در صورت لزوم، بازرسی باید به طور دقیق تری انجام شود.
- روغن کاری موتور و یاتاقان ها حتما با توجه به دستورالعمل سازنده انجام گیرد. در صورتی که بلبرینگ دارای درپوش هواکش است، آن را بردارید و به مدت سی دقیقه اجازه دهید کار کند. این عمل به منظور خروج گریس اضافی از بلبرینگ انجام می شود.
دسته بندی دوره های بازرسی از پمپ
جهت نگهداری از الکتروپمپ ها، بازرسی های مختلفی در فواصل زمانی متفاوتی انجام می گیرد. طی بررسی های معمول، توجه به سمت فشار، لرزش، دما و غیره می باشد که به آسانی می توان آنها را کنترل نمود. اما در دورههای طولانی تر، جهت چک کردن کارکرد پمپ، پارامترهای مهم تر و دقیق تری در نظر گرفته می شود. به طور کلی، جهت نگهداری الکتروپمپ ها باید دورههای بازرسی به صورت روزانه، سه ماهه و سالیانه انجام گیرد.
بررسی روزانه جهت نگهداری الکترو پمپ
- به منظور نگهداری از الکتروپمپ ها به صورت روزانه، موارد زیر را مد نظر قرار دهید.
- به سر و صدا و بوهای غیرعادی، دمای بلبرینگ و لرزش پمپ توجه کنید.
- محفظه آب بندی و جعبه پرکننده را از لحاظ نشتی مورد بررسی قرار دهید.
- اطمینان حاصل کنید که نشتی از مهر و موم مکانیکی وجود نداشته باشد.
- ارتعاشات پمپ را با توجه به عملکرد اولیه چک کرده و در صورت تغییر، جهت برطرف کردن آن اقدام نمایید.
- به فشار تخلیه پمپ دقت کنید.
چک کردن پمپ در دوره سه ماهه
- الزامی است که در جهت نگهداری از الکتروپمپ به صورت دوره سه ماهه و به طور منظم موارد زیر را مورد بررسی قرار دهید.
- از محکم بودن پایه و پیچ های نگهدارنده اطمینان حاصل کنید.
- فیلترها را بررسی کرده و در صورت نیاز تمیز یا تعویض نمایید.
- کیفیت کوپلینگ ها را چک کنید.
- در صورتی که پمپ مدت طولانی خاموش بوده است، مهر و موم مکانیکی را بررسی کرده و در صورت نیاز تعویض نمایید.
- اگر پمپ در شرایط نامطلوب جوی و یا هر شرایطی که ممکن است روغن را بیشتر آلوده و یا تجزیه کند قرار دارد، روغن آن را زودتر از موعد سه ماهه تعویض کنید. نکته حائز اهمیت این است که دوره تعویض روغن پمپ بعد از هر 2000 ساعت کارکرد می باشد.
- حتما تراز شفت ها را بررسی نمایید و اگر به میزان استاندارد نبود، فرایند تراز را دوباره انجام دهید.
بازرسی سالیانه جهت نگهداری از الکترو پمپ
این دست از بررسی ها به صورت دوره یک ساله باید انجام شود.
- چک کردن ظرفیت پمپ
- بررسی فشار دستگاه
- مقایسه قدرت پمپ با عملکرد اولیه آن
تمام آنچه در این مقاله گفته شد، از اهمیت نگهداری پمپ ها و مشکلات احتمالی آن تا دوره های بررسی دستگاه از جهات مختلف، شما را در نگهداری از الکترو پمپ ها یاری خواهد داد. امیدواریم در این نوشته توانسته باشیم اطلاعات کامل و کافی را در اختیار شما قرار دهیم.