مسئله تعمیر پمپ آب خانگی یکی از چالش های رایج این روزها است. امروزه با افزایش جمعیت و افت فشار آب در شبکه های خیابانی، استفاده از انواع الکتروپمپها برای مصارف خانگی و صنعتی بیشتر شده است. به تبع آن، درخواست ها برای تعمیر، تنظیم و یا تعویض این دستگاهها نیز افزایش یافته. در این مقاله قصد داریم به مشکلات رایج پمپهای خانگی و راهکارهای رفع کردن آنها بپردازیم.
تعمیر پمپ آب خانگی با شناخت مشکلات رایج
مانند هر وسیلهای که به صورت مداوم کار میکند، پمپ های آب نیز دچار استهلاک و خرابی می شوند. شناخت مشکلات رایج این دستگاه میتواند ما را در جهت تعمیر به شکل قابل توجهی یاری دهد.
یکسره کار کردن پمپ آب
یکی از عیوب رایج در نحوه عملکرد پمپ آب خانگی، قطع نشدن و یکسره کار کردن آن ها است. در چنین شرایطی دستگاه به صورت مداوم کار می کند و خاموش نمی شود. این مشکل زمانی رخ می دهد که محدوده فشار تنظیم شده پمپ از حد مجاز خارج باشد. در این وضعیت پمپ هیچ گاه به فشار مناسب نمی رسد و نتیجتاً دائم در مدار به صورت روشن باقی می ماند.ف
شار عملکرد پمپ در شرایط معمولی روی 2 بار (BAR) قرار می گیرد. پیچ تنظیم استارت و استاپ در کلید اتوماتیک پمپ وظیفه کنترل محدوده فشار را بر عهده دارد. در کل، این کلید اتوماتیک است که با اندازه گیری فشار آب فرمان روشن و خاموش شدن پمپ را می دهد. با به هم خوردن تنظیم پیچ این کلید، پمپ به طور دائم به کار خود ادامه خواهد داد. جهت رفع این مشکل کافی است مجدداً پیچ را روی محدوده مجاز تنظیم کنید.
پمپ به طور دائم قطع و وصل می شود
از دیگر مشکلات رایج در پمپ ها، قطع و وصل شدن متداول آن ها است که این مسئله به ۵ عامل اصلی بستگی دارد.
1.تیوب مخزن تحت فشار آسیب دیده باشد
به منظور ذخیره آب در کنار پمپ، مخزن تحت فشار تعبیه میشود که آب را با فشار از طریق پمپ به داخل مخزن هدایت میکند. تیوبی در آن قرار دارد که همراه با کنترل سطح آب، فشار آن را نیز تنظیم می نماید. در صورتی که این تیوب آسیب ببیند، پمپ به جهت جبران افت فشار به طور دائم روشن و خاموش می شود. در این شرایط با تعویض تیوب مشکل برطرف خواهد شد.
2.شیر یک طرفه پمپ خراب شده باشد
در ابتدا بهتر است وظیفه اصلی که شیر یک طرفه به عهده دارد را بدانید. از شیر یک طرفه جهت جلوگیری از بازگشت آب به داخل پمپ یا شبکه لوله کشی شهری استفاده می شود. حال به هر دلیلی که این قطعه آسیب دیده باشد، پمپ در مسیر ارسال آب با مشکل مواجه شده و احتمال برگشت آب به لوله کشی ساختمان وجود دارد. در نهایت، پمپ برای فشار مجدد آب بازگشتی دوباره روشن شده و این مشکل آن قدر تکرار می شود تا پمپ از کار بیفتد. به منظور رفع این مسئله کافی است شیر را تعویض نمایید.
3.کلید اتوماتیک کار افتاده
زمانی که شیر آب را باز می کنیم، این کلید اتوماتیک است که فرمان روشن شدن پمپ را صادر می کند. این کلید به دلایل مختلفی ممکن است خراب شود که در این صورت پمپ به طور دائم روشن و خاموش می گردد. نکته حائز اهمیت این است که کلید اتوماتیک قطعه کنترلی می باشد و امکان تعمیر آن وجود ندارد. جهت رفع این مشکل باید آن را تعویض نمایید.
4.آب در لوله کشی ساختمان نشت کرده
گاهی ایجاد مشکل ربطی به عملکرد نادرست پمپ ندارد و ممکن است مسئله اصلی مربوط به جایی دیگر از شبکه آبرسانی ساختمان باشد. به طور مثال، نشت آب در لوله کشی ساختمان منجر به افت فشار می شود. پمپ برای رفع این مشکل وارد عمل شده و مرتباً روشن و خاموش می گردد. در چنین شرایطی، محل نشتی را پیدا کرده و مشکل آن را حل کنید.
5.انتخاب پمپ آب خانگی نامناسب و افزایش نیاز به تعمیر
یکی از عواملی که نیاز به تعمیر پمپ آب خانگی را افزایش می دهد، انتخاب نامناسب دستگاه می باشد. اگر پمپی با توانی کمتر از میزان نیاز آب ساختمان تهیه کنید، دستگاه به طور مداوم روشن و خاموش خواهد شد. در این حالت، راه حلی جز تعویض پمپ با دستگاهی مناسب ظرفیت ساختمان و طبقات وجود ندارد.
تعمیر پمپ آب خانگی به دلیل گیرپاژ کردن
زمانی که موتور یک دستگاه الکترومکانیکی بسوزد، به طور عامیانه می گویند گیرپاژ کرده است. در اینجا منظور از گیرپاژ کردن پمپ، سوختن موتور الکتریکی آن است. در شرایطی که موتور پمپ بیش از حد مجاز داغ شود، امکان سوختگی افزایش می یابد. گیرپاژ کردن موتور به سه عامل اصلی بستگی دارد که در زیر همراه با روش تعمیر پمپ آب خانگی آن را شرح دادهایم.
1.نرسیدن آب به درون پمپ (خشک کار کردن پمپ)
در شرایطی که پمپ روشن باشد اما آب در شبکه لوله شهری نباشد، حرارت داخل پمپ افزایش می یابد. زیرا پروانه داخل آن با سرعت 3 هزار دور بر دقیقه می چرخد. این مسئله به مرور زمان باعث می شود پمپ بسوزد. نکته مهم در جلوگیری از این مسئله آن است که هنگامی که آب قطع است، از خاموش بودن پمپ اطمینان حاصل نمایید.
2.آسیب وارد شدن به بلبرینگ پمپ
همانطور که می دانید، بلبرینگ ها وظیفه تسهیل حرکت دوار درون پمپ را بر عهده دارند. این قطعات از عمر مفید و مشخصی برخوردار هستند و به مرور زمان دچار فرسایش و شکستگی می شوند. اگر پمپ شما با صدای زیاد کار می کند، بدانید که بلبرینگ آن آسیب دیده است. خرابی بلبرینگ در افزایش اصطکاک قطعات و بالا رفتن حرارت درون پمپ نقش بسزایی دارند. در نتیجه، به منظور جلوگیری از گیرپاژ پمپ باید بلبرینگها را تعویض کنید.
3.رسوب در هوزینگ و نیاز به تعمیر پمپ آب خانگی
در آب شهری رسوباتی وجود دارد که بخشی از آن ها به مرور زمان درون محفظه هوزینگ پمپ آب ته نشین می شوند. این مسئله می تواند وضعیت بحرانی در پمپ ایجاد کند و آن را تا سر حد سوختن پیش ببرد. به منظور جلوگیری از این مشکل و در جهت تعمیر پمپ آب خانگی، لازم است در فواصل زمانی مشخص، هوزینگ را با اسید شستشو دهید.
تعمیر پمپ آب خانگی به دلیل صدای زیاد
در حالت عادی، پمپ با نویز مشخصی کار میکند. یکی از مشکلات رایج که افراد را به تعمیر پمپ آب خانگی وادار میکند، ساطع شدن سر و صدای زیاد از آن میباشد. به طور کلی، دلایلی که در ادامه عنوان میشود، علل اصلی بروز این مشکل است:
- شکستگی و یا زنگ زدگی بلبرینگها
- خارج شدن شافت از محور خود
- گیر کردن و یا برخورد پروانه به هوزینگ
دلایل گفته شده هر کدام میتوانند سبب لرزش بیش از حد پمپ شود و در نتیجه منجر به آلودگی صوتی گردد. نکتهای که باید به آن دقت داشته باشید، این است که اگر به زودی مسئله سر و صدای اضافه پمپ را حل نکنید، احتمال سوختن آن افزایش مییابد. بهتر است در چنین وضعیتی پمپ را خاموش کرده و از تعمیرکار کمک بگیرید. البته شایان ذکر است که اگر پمپ از ابتدا با سر و صدای زیاد کار کند، مشکل اساسی در نصب آن وجود دارد.
بیشتر بخوانید: آموزش نصب پمپ آب خانگی مخزن دار و بدون مخزن
از دیگر علل ایجاد آلودگی صوتی پمپ میتوان به خرابی قطعات هیدرولیک داخل پمپ اشاره داشت که در این صورت باید از گارانتی جهت تعویض پمپ استفاده نمود.
مشکل نشتی پمپ آب
در راستای مبحث تعمیر پمپ آب خانگی، در صورتی که شاهد نشت آب از پمپ به بیرون شدید، بدون معطلی به سراغ قطعه سیل مکانیکی آن بروید. سیل مکانیکی از یک فنر و دو رینگ ثابت تشکیل شده است و وظیفه آن آب بندی هوزینگ پمپ می باشد. متخصصین با تجربه در این زمینه عقیده دارند که زمانی که دمای درون پمپ بالا می رود، در معرض آسیب قرار می گیرد و فرم اولیه خود را از دست می دهد. در نتیجه، نمی تواند وظیفه آب بندی را به درستی انجام دهد. در این صورت، با تعویض سیل مکانیکی، مشکل نشتی برطرف می گردد.
روشن نشدن پمپ
در صورتی که با مشکل روشن نشدن پمپ روبرو شدید، بهتر است ابتدا اتصالات برقی پمپ را بررسی کرده و اطمینان حاصل کنید که قطعی برق دستگاه عامل آن نباشد. اگر مشکل از برق نبود، تعمیرکاران در اولین قدم به بررسی گرفتگی مجرا و مسیر انتقال آب درون پمپ می پردازند. این مشکل معمولا به دلیل رسوب اتفاق می افتد که در بالا چگونگی برطرف کردن آن را عنوان کردیم.
از دیگر دلایل روشن نشدن پمپ، خرابی کلید اتوماتیک آن است. همانگونه که به آن پرداختیم، وظیفه اصلی این قطعه صدور فرمان روشن و خاموش شدن پمپ می باشد، پس طبیعی است که در صورت خرابی آن، پمپ روشن نشود. اگر مشکل از کلید اتوماتیک نبود، پلاتینها را چک کنید. به طور معمول، پلاتین ها با کمی فاصله قرار دارند و به صورت لحظه ای برای روشن شدن به هم می چسبند. اگر به طور دائمی به یکدیگر بچسبند، پمپ روشن نخواهد شد.
کاویتاسیون و نیاز به تعمیر پمپ آب خانگی
اگر بخواهیم به زبان ساده کاویتاسیون را تعریف کنیم، زمانی که حباب آب به داخل پمپ نفوذ کند و مقدار آن در قسمتی از پمپ خیلی زیاد شود، شاهد افت فشار نسبی خواهیم بود. این اتفاق سبب میشود که بدنه پمپ دچار خوردگی شدید شود و پمپ با لرزش زیادی کار کند. برای تعمیر پمپ آب خانگی در اثر کاویتاسیون، باید از نفوذ هوا به داخل پمپ جلوگیری نماییم. به طور کلی این مشکل در اثر اصولی نبودن آب بندی پمپ روی می دهد. در نتیجه باید در قدم اول نشتی هوا را پیدا کرده و سپس جهت رفع آن اقدام نمود.
راه حل افت فشار آب ساختمان
گاهی ممکن است پمپ قادر به رساندن آب با فشار مناسب به طبقات نباشد. در قدم اول باید از وجود آب در شبکه لوله کشی شهری مطمئن شوید. در صورتی که مشکل از این جهت نبود، در قدم بعدی نفوذ هوا به داخل پمپ را بررسی نمایید. برای رفع مشکل هوا درون پمپ، لازم است فرایند هوا گیری پمپ را انجام داده تا مسئله فشار آب حل شود.
به منظور هوا گیری، در جهت تعمیر پمپ آب خانگی آن را خاموش کرده و درون آن را پر از آب نموده و خالی می کنیم. این عمل چندین مرتبه باید انجام شود. از دیگر علل افت فشار پمپ میتوان به جمع شدن رسوب در مجراهای انتقال آب اشاره داشت که مانع عبور آب با فشار مناسب می شوند. راه حل این موضوع نیز همان گونه که پیشتر اشاره داشتیم اسید شویی میباشد.
در این مقاله تمام آنچه که ممکن است عملکرد پمپ را مختل نماید را عنوان نمودیم. همچنین به طور مفصل به علل بروز مشکل و راهکارهای تعمیر پمپ آب خانگی پرداختیم. امیدواریم با انتشار این مطلب توانسته باشیم اطلاعات کاملی در خصوص نگهداری از پمپهای خانگی را به شما ارائه دهیم.