اهمیت توجه به علائم خرابی گیربکس بالابر ساختمانی، از آنجایی است که این تجهیزات نقش مهمی در ساخت و ساز ساختمانهای بلند دارند. به جرات میتوان گفت، بدون بالابرهای ساختمانی عملاً نمیتوان کاری از پیش برد. به طور کلی، در تمامی تجهیزاتی که برای بلند کردن مصالح ساختمانی و بارها به کار گرفته میشوند، مانند جرثقیل، لیفترانک، کامیون و… از انواع گیربکس صنعتی استفاده میشود. همانگونه که میدانید، تعمیر گیربکسها نیازمند مهارت است و باید توسط افراد متخصص انجام گیرد، اما تشخیص علائم خرابی آنها نیاز به دانش خاصی ندارد. در ادامه این مطلب، قصد داریم که به بررسی علائم خرابی گیربکسهای بالابر بپردازیم.
مروری بر علائم خرابی گیربکس بالابرساختممانی
به طور معمول، در بالابرها از گیربکس حلزونی استفاده میشود. زمانی که گیربکسهای بالابر با مشکل مواجه میشوند، علائمی از خود بروز میدهند. در صورتی که با هر کدام از این نشانهها مواجه شدید، باید جهت تعمیر این تجهیزات اقدام نمایید. در ادامه، به شرح تمامی علائم خرابی گیربکس بالابر ساختمانی میپردازیم.
صدای نامتعارف گیربکس
یکی از شایعترین علائم خرابی گیربکس بالابر ساختمانی، ساطع کردن صداهای غیرمعمول مانند خراش، ناله و یا کوبیدن در زمان کار است. این صداها نشانهای از فرسودگی یاتاقانها، آسیبدیدگی چرخدندهها و یا روغنکاری نامناسب و ناکافی میباشند. به هر حال، هرگز از کنار این صداها به سادگی عبور نکنید، زیرا به مرور زمان آسیبدیدگی گیربکس بالابر عمیقتر میشود و در نهایت خسارتهای جدیتری به همراه خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: راهنمای انتخاب روغن گیربکس صنعتی
لرزش زیاد
لرزش بیش از میزان استاندارد گیربکس بالابر حین کار، نشانگر بروز مشکل و خرابی این تجهیزات است. لرزشها میتوانند به دلایل گوناگونی مانند ناهماهنگی چرخدندهها، فرسودگی یاتاقانها و یا آسیبدیدگی شفتها بروز دهند. در صورتی که با ارتعاشاتی بیش از حد معمول مواجه شدید، جهت عیبیابی اقدام نمایید. بیتوجهی به این عامل میتواند سایر قطعات بالابر را نیز درگیر کرده و دچار مشکل کند.
کاهش سرعت و توان گیربکس
از دیگر علائم خرابی گیربکس بالابر ساختمانی، اختلال در سرعت و قدرت آن میباشد. در صورتی که با این مورد مواجه گشتید و متوجه کاهش قابل ملاحظه قدرت و سرعت گیربکس بالابر شدید، در جهت عیبیابی و ریشهیابی این مشکل اقدام نمایید. به طور معمول، این مسئله در صورت فرسوده شدن چرخدندهها، آسیبدیدگی یاتاقانها یا روغنکاری ناکافی رخ میدهد که میتواند راندمان و ایمنی بالابر ساختمان را دچار مشکل کند.
نشتی روغن
یکی از راههای شناسایی بروز مشکل در گیربکسهای بالابر ساختمانی، مشاهده نشتی روغن است. در صورتی که با لکههای چربی در اطراف و یا روی پوسته گیربکس روبرو شدید، مهر و موم آن را با دقت چک کنید. نشتی روغن میتواند مشکلاتی مانند افزایش اصطکاک و تسریع سایش چرخدندهها و یاتاقانها را به همراه داشته باشد.
افزایش حرارت گیربکس
یکی دیگر از علائم خرابی گیربکس بالابر ساختمانی، افزایش حرارت و داغ شدن بیش از حد این تجهیزات است. این مورد ارتباط مستقیمی با روغنکاری ناکافی، اصطکاک غیر معمول، و یا ناهماهنگی دندهها دارد. افزایش حرارت عوارضی چون تسریع در سایش اجزای داخلی را به همراه دارد. جهت پیشگیری از این مشکل، لازم است گیربکس بالابر را به صورت دورهای در فواصل زمانی منظم بررسی نمایید و در صورت مشاهده مشکل، به سرعت در صدد رفع آن باشید.
قطعی پیاپی کلیدها و تجهیزات ایمنی
معمولاً روی اکثر بالابرهای ساختمانی، به منظور جلوگیری از حوادث و محافظت از کارکنان، وسایل ایمنی چون کلیدهای قطع کننده حرکت و سنسورهای اضافه بار نصب میشود. در صورتی که متوجه خاموش یا فعال شدن این تجهیزات در حین کار شدید، باید بدانید این مورد نیز یکی از علائم خرابی گیربکس بالابر ساختمانی است. به طور کلی، خرابی گیربکس بالابر میتواند نوسانات غیر عادی بار یا حرکات نامنظم دستگاه را به همراه داشته باشد و تجهیزات ایمنی را در شرایط غیر ضروری فعال سازد.
افزایش مصرف انرژی
از نشانههای غیر مستقیمی که میتواند یکی از علائم خرابی گیربکس بالابر باشد، افزایش ناگهانی مصرف انرژی است. زمانی که گیربکس بالابر دچار مشکل میشود و یا اصطکاک بیش از حد معمول پیدا میکند، جهت جبران و برای عملکرد بهینه خود نیازمند قدرت بیشتری میشود. این مسئله، اعمال بار بیشتری روی الکتروموتور را به همراه دارد. لازم است جهت شناسایی مشکل گیربکس و برطرف کردن آن، روی الگوی مصرف انرژی نظارت داشته باشید.
حال که با علائم خرابی گیربکس بالابر ساختمانی آشنا شدید، میتوانید در زمان استفاده، خرابی و بروز اختلال در آن را به درستی ارزیابی نمایید و در جهت رفع مشکل اقدام کنید. هدف اصلی ما از این نوشته نیز همین بوده است.