یکی از مسائل چالش برانگیز برای خانوارها، نصب پمپ آب خانگی می باشد. امروزه با توجه به افزایش جمعیت و کاهش منابع آبی، یکی از مشکلات رایج افراد، مسئله تامین آب مصرفی است. این مشکل تا حدودی با استفاده از انواع الکتروپمپها قابل حل می باشد. در ادامه با معرفی دو نوع از پمپ های آب خانگی، شامل پمپهای بدون مخزن و مخزن دار، در خدمت شما هستیم و همه آنچه در رابطه با انتخاب این دستگاه و نصب آن باید بدانید را برای شما شرح داده ایم.
ابزار مورد نیاز نصب پمپ آب خانگی بدون مخزن
قبل از هر چیزی باید تجهیزات مورد نیاز جهت نصب پمپ آب خانگی را فراهم نمود. به همین منظور ابزارآلاتی که در زیر عنوان شده است را در ابتدا تهیه کنید.
- شیر یک طرفه
- مهره و ماسوله
- ست کنترل به منظور تنظیم حداقل فشار آب
- لوله آب با قطر متناسب
ویژگی های مکان نصب پمپ آب بدون مخزن
بعد از تدارک تجهیزات لازم جهت نصب پمپ آب خانگی بدون مخزن، باید محل مناسبی برای تعبیه آن در نظر گرفت. موقعیتی که قرار است پمپ در آن قرار گیرد باید دارای ویژگی های زیر باشد.
- مکان نصب باید سرپوشیده باشد تا دستگاه در معرض نور خورشید قرار نگیرد.
- بهتر است که محل نصب، جهت جلوگیری از آلودگی صوتی، دارای عایقهای صوتی باشد.
- یکی از ضرورتهای محل نصب پمپ آب خانگی، برخورداری از سطح صاف و یکدست می باشد.
طریقه نصب پمپ آب خانگی بدون مخزن
جهت نصب پمپ آب بدون مخزن، باید آن را در مسیر لوله اصلی ساختمان قرار دهید. به این منظور، ابتدا جریان لوله اصلی آب خانه را قطع کرده و سپس پمپ را به طور مستقیم به کنتور متصل می کنیم. در صورت لزوم، می توان از لوله هایی با قطر بیشتر استفاده کرد تا آب ورودی به ساختمان افزایش یابد. یک نکته مهم در این بخش از اتصال، استفاده از شیر یک طرفه است.
زیرا شیر یک طرفه هنگام خاموش بودن یا قطع پمپ از بازگشت آب به داخل دستگاه جلوگیری می کند. می توان از این وسیله قبل یا بعد از پمپ استفاده کرد، اما بهتر است شیر را بعد از پمپ نصب نمود تا در صورت خاموش بودن پمپ، فشار زیادی روی آن نباشد. ست کنترل باید روی خط خروجی متصل شود. در این بخش از نصب پمپ آب خانگی، لازم است خروجی پمپ را به لوله اصلی ساختمان متصل نمود. نکته مهم در این راستا همان سایز بودن ورودی و خروجی آب جهت استفاده حداکثری از توان پمپ است.
معایب پمپ آب خانگی بدون مخزن
استفاده از پمپ آب بدون مخزن یا به اصطلاح قرار دادن پمپ بعد از کنتور ممکن است با مشکلاتی همراه باشد. در ادامه به بررسی مشکلات رایج این موضوع می پردازیم که ممکن است با خواندن آن از خرید پمپ بدون مخزن منصرف شوید.
کاهش عمر مفید پمپ
طبیعی است که توقع ما از طول عمر مفید دستگاه های مکانیکی زیاد باشد. اما در صورتی که از پمپ آب خانگی بدون مخزن استفاده می نمایید، باید دور این مسئله را خط بکشید. پمپ های بدون مخزن به دلیل فشار زیادی که روی آن ها قرار دارد، از طول عمر کمتری برخوردار هستند. زیرا با هر مرتبه باز و بسته کردن شیر آب، پمپ روشن و خاموش میشود که همین موضوع تاثیر مستقیمی بر کاهش کیفیت عملکرد صحیح دستگاه میگذارد.
البته این مسئله با استفاده از ست کنترل به حد چشمگیری قابل حل است. با استفاده از این ست، بازه عددی مشخصی برای دستگاه تعیین می شود و تا هنگامی که این عدد به حداقل میزان فشار نرسد، پمپ روشن نمیشود.
نصب پمپ آب خانگی بدون مخزن و احتمال جریمه
بر اساس بند ۴-۳۴-۲ آیین نامه عملیاتی و تعرفه های آب و فاضلاب کشورمان، استفاده از پمپ بدون مخزن جرم است. زیرا زمانی که از پمپ به طور مستقیم بعد از کنتور ساختمان استفاده می شود، تمام آب موجود در شبکه لوله کشی خیابانی توسط آن مکش می شود و این با توجه به مسئله کم آبی تخلف محسوب می شود.
نحوه عملکرد پمپ آب مخزن دار
وقتی آب در سیستم لوله کشی ساختمان در جریان باشد، پمپ فرآیند جمع آوری آب را انجام می دهد تا زمانی که مخزن پر شود. هنگامی که افت فشار در سیستم لوله کشی رخ می دهد، منبع وارد عمل شده و با آب ذخیره کرده مشکل را حل می کند. نکته مهم در ارتباط با پمپ های مخزن دار این است که به جهت افزایش طول عمر آن ها می توان از منبع دیافراگمی استفاده کرد.
تجهیزات لازم جهت نصب پمپ آب مخزن دار
با تدارک تجهیزات مورد نیاز، نصب پمپ با دقت بیشتری انجام میشود.
- شیر فلکه یک طرفه
- لوله ها و اتصالات استاندارد
- مخزن تحت فشار با سایز متناسب
- فشارسنج مکانیکی
- کنترل کننده فشار دیجیتال
- فیلتر آب
- مخزن از جنس پلیاتیلن و شناور
طریقه نصب پمپ آب خانگی مخزن دار
بایستی برای نصب پمپ مخزن دار، سطح صاف را در نظر بگیرید. اگر سطح مناسبی موجود نیست، می توانید از بتن استفاده کنید. پایه های دال بتنی که برای این کار استفاده می شوند، ضخامتی حدود 7 سانتیمتر دارند. به طور کلی، باید از دال بتنی استفاده کنید که از مخزن پمپ بزرگتر باشد. همچنین اطمینان حاصل کنید که سطح خاک از تراکم مناسبی برخوردار بوده و صاف و هموار باشد.
اگر هزینه بتن برای شما مشکل است، می توانید از یک لایه 7 سانتیمتری سنگ فشرده استفاده نمایید، با این شرط که قطر آن حداقل 60 سانتیمتر از مخزن پمپ بزرگتر باشد. نکته مهم در ایجاد سطح صاف برای نصب پمپ، متراکم و هم سطح بودن آن با پایه مخزن است.
همچنین برای مصارف خانگی، بهتر است لوله خروجی از سقف به لوله ورودی متصل گردد و از فیلتر استفاده شود. برای پمپ آب خانگی مخزن دار، تجهیزاتی مانند شیر چک، مخزن فشار، شیر تخلیه، سوئیچ فشار و تخلیه مخزن نیاز است. این تجهیزات میزان فشار وارد شده به خط آب تا ورودی به مخزن ذخیره را تنظیم می کنند. شایان ذکر است یکی از بهترین برندهای تولید پمپ خانگی پمپیران می باشد.
جالب است که بدانید با پمپ مخزن دار قطعی آب نخواهید داشت. یکی از مزایای برجسته این پمپ ها آن است که در صورت قطعی آب در شبکه آب ساختمان شما توسط منبع ذخیره پشتیبانی خواهد شد. این منبع تا مدت زمانی می تواند آب مصرفی را تامین نماید. این مسئله در قیاس با پمپ های بدون مخزن ویژگی برجسته ای محسوب می شود، زیرا با استفاده از پمپ های بدون مخزن امکان استفاده از آب در صورت قطعی فراهم نخواهد بود.
در این مقاله به شرح نصب پمپ آب خانگی بدون مخزن و مخزن دار پرداختیم. قصد داشتیم که با بررسی این دو نوع پمپ شما را در انتخاب بهتر یاری نماییم. امیدواریم با مطالعه آن به نتیجه مطلوبی برسید.